En introduktion till den som vill gå en uglkurs i Göteborg

Den i Västsverige som vill öka sin självkännedom och utvecklas som ledare kan överväga att gå en uglkurs i Göteborg. Det är ett sätt att få verktyg att bättre leda sig själv och andra. Kursens ramverk kommer fråns svenska Försvarsmakten – men den används idag ofta i civila syften.

I en uglkurs är du ensam från Göteborg

Den som kommer från Göteborg och gör en uglkurs ska, om ramverket följs, inte sättas ihop med andra från samma stad. Syftet med det är att risken vara så liten som möjligt för att deltagare inte ska känna att de kan vara helt ärliga. Om risken finns att man har gemensamma vänner, undermineras arbetssättet som i hög grad definierar UGL – det vill säga öppen och rak feedback i grupp.

Hur lång är en kurs?

En uglkurs brukar innebära ca 50 utbildningstimmar, fördelat på fem dagar. Det är inte som de flesta utbildningar, det vill säga att du åker dit på morgonen och kommer hem på eftermiddag eller kväll. Istället görs det som ett internat – du åker till utbildningsplatsen och bor där under hela utbildningen.

Är kursen krävande för deltagaren?

Ja, och en uglkurs i Göteborg ska inte skilja sig från någon annan i landet. Att ge och ta emot rak och öppen feedback kan av många upplevas som krävande. Den som tror att den kommer ha svårt med detta bör överväga att gå en annan kurs, eftersom det är just detta som är huvuddelen av UGL.

Går det att ta med sig arbete och jobba på kvällarna?

Man bör räkna med att det inte finns någon tid för jobb. Dagarna börjar ganska tidigt och pågår till klockan 20 – 21 på kvällarna. Många upplever att dagarna är ganska långa och “mastiga” – så sannolikt behöver man vilan efter. Inte bara för att vara piggare och mer alert, utan även för att kunna ta in allt som skett under dagen. Risken finns att man helt enkelt inte får ut lika mycket av kursen om tar med sig jobb och behöver fokusera på det också.

Hur hittar man rätt handledare?

Ett tips är att söka på fraser som “uglkurs Göteborg” och titta på resultaten som dyker upp. Leta efter omdömen om de olika anordnarna och välj den som verkar bäst.

  • Kontrollera utbildning
  • Kolla vad tidigare deltagare sagt